W końcu mamy własną kuchnię, nie wynajmowaną, nie kuchnię rodziców! Meble kuchenne są na razie tymczasowe, ale sprzęty już docelowe, prawie wszystkie, nie mam jeszcze tylko piekarnika i ekspresu do kawy. Dziś skupię się na najczęściej używanym urządzeniu i opowiem dlaczego wybrałam indukcję oraz przedstawię zalety i wady płyty indukcyjnej z mojego punktu widzenia.
Jednym z najczęściej czytanych wpisów na blogu jest ten porównujący indukcję i gaz. Tworząc go bazowałam na własnych doświadczeniach tylko częściowo – gotowałam wcześniej głównie na różnego rodzaju płytach gazowych, a na elektrycznych sporadycznie. Dziś doświadczeń kulinarno-technicznych z indukcją mam znacznie więcej. Po kilku miesiącach użytkowania płyty indukcyjnej mam już trochę przemyśleń na jej temat, które może pomogą Wam bardziej świadomie wybrać płytę grzewczą idealną do Waszej kuchni, albo chociaż zdecydować czy indukcja to sprzęt na pewno dla Was.
A jak wyszło w praktyce? Poniżej weryfikacja moich założeń oraz zebrane zalety i wady płyty indukcyjnej z perspektywy użytkownika.
Przedstawiłam zalety i wady płyty indukcyjnej, aby pomóc wam w wyborze sprzętu optymalnego dla wa. Mam nadzieję że pomogłam! Zdaję sobie przy tym sprawę, że to co jest ważne dla mnie, dla kogoś innego będzie bzdurą. Albo odwrotnie Jeśli tak jest dajcie znać, chętnie poznam wasze opinie!
Dla ciekawskich – model mojej płyty to Bosch PIV675N17E. Wybrałam ją ze względu na wygodne sterowanie, swobodne pola grzewcze (tzw. flex) oraz coś czysto praktycznego dla osób rozbijających się po kuchni – stalowe ramki po bokach płyty.
Kategorie
Ostatnie wpisy